EMCDAA

През месец април 2009 година излезе от печат издание 3, брой 118 от вестника на Организацията „Европейски градове срещу наркотиците” (ECAD). Основните теми, които са застъпени в него са:

  • Човекът в основата на нашата политика;
  • Туризъм с цел употреба на наркотици не се приема добре;
  • Пренаселените затвори създават предпоставка за масово заразяване с HIV;
  • Употребата на наркотици: преглед на проучвания сред общото население в Европа;
  • Тийнейджърите употребяват по-малко алкохол, благодарение на промяната в отношението на родителите;
  • Холандската полиция използва мини хеликоптер за откриването на канабис;
  • Магистратите от съда в Малта определиха khat, растение чиито листа се дъвчат и предизвикват стимулиращ ефект за незаконно вещество в Малта.

Предлагаме Ви някои акценти от темите:


Туризъм с цел употреба на наркотици не се приема добре

На 16-та конференция на ECAD в Гъотеборг кметът на белгийския град Висе отправи призив за солидарност към по-малките градове, които са принудени да се справят с последствията от политиката на “coffee shops” в близост до холандския град Маастрихт. Кметът на града излезе с предложение тези “coffee shops” да се преобразуват в „клубове” само за членове. Закупуването на канабис ще става само когато човек има членство, но за да го получи може да са необходими няколко дни.  Това до голяма степен би намалило купуването на канабис.Пренаселените места за лишаване от свобода създават предпоставка за масово заразяване с HIV

Заразяването с вируса на HIV сред употребяващите наркотици е широко разпространено в пренаселените места за лишаване от свобода по целия свят, поставяйки в риск здравето на обществото, когато заразените лишени от свобода биват освободени.

Обединените Нации провеждат 54-годишна кампания за подобряване на местата за лишаване от свобода, развивайки определени стандарти относно как трябва да бъдат управлявани и какво трябва да бъде отношението към лишените от свобода. Генералният директор на Службата на ООН за наркотици и престъпност Антонио Мария Коста казва, че е небходимо повече държави да следват тези стандарти и да се обмислят алтернативни варианти относно лишаването от свобода за дребните престъпления, като по този начин се избегне пренаселването на местата за лишаване от свобода.Тийнейджърите употребяват по-малко алкохол благодарение на промяната в отношението на родителите

Въпреки увеличения брой на рекламите за алкохол и нелегалния му внос в Швеция през последните 7 години употребата на алкохол сред шведските юноши е намаляла. Шведските експерти обясняват, че това се дължи на промяната на отношението на родителите.

Преди 7 години е било често срещано родители да дават алкохол на децата си у дома. Днес това се среща все по-рядко. Промененото отношение е резултат от активна просветна кампания сред родителите на тийнейджърите.

Шведско проучване показва, че тийнейджъри, които имат силна връзка с родителите си започват да употребяват алкохол в по-късен етап, което намалява риска от развиване на алкохолни проблеми.