UNODC

73% от родителите са сигурни, че децата им никога не са опитвали наркотици, докато едва 27% от тийнейджърите заявяват, че действително не са опитвали каквото и да било. 19% пък твърдят, че родителите им дори не подозират за този факт. Това показа проведеното интернет проучване сред ученици и родители, организирано от българския офис на Службата по наркотици и престъпност към ООН. То е част от кампанията „Управляват ли наркотиците твоя живот?”, проведена по повод Световния ден за борба с употребата и трафика на наркотици – 26 юни.

На въпроса „Какво си пробвал?” 42% посочват марихуана, като 31% от тях вярват, че това е и най-безвредният наркотик. За разлика от тях пък родителите вярват, че едва 26% от тийнейджърите пушат трева.

Разминаване на мненията има и по отошение на причините, които подтикват младите хора да посягат към различните видове наркотици – родителите /23%/ са на мнение, че децата, които опитват наркотици, го правят най-вече, защото всички го правят и за да изглеждат готини в очите на своите приятели. 32 % от учениците пък заявяват, че употребата на наркотични вещества ги кара да се чувстват добре.

На въпроса къде децата за пръв път опитват наркотици и родители, и ученици са единодушни, че купоните са най-рисковите места. 17,5% от учениците посочват, че за първи път се сблъскват с наркотиците в училище, докато родителите на това мнение са едва 0,6%.

По отношение разпространението и пазара на наркотици, 80% от родителите посочват, че не знаят колко струват различните видове нркотици и какъв е начинът им на купуване. Също така 57% не знаят кой е най-употребяваният вид наркотик в България.

Интернет и телевизията остават най-предпочитаните средства за получаване на информация за наркотиците, тяхната употреба и ефекти върху тялото и психиката. В случай, че детето им има проблем с употребата на дрога, 68% от родителите биха се обърнали към специализирана организация, като доверието е най-ниско към анонимните сайтове и приятелски съвети.

В рамките на седмица, в интернет проучването „Търси се твоята дума за наркотиците” взеха участие повече от 1 300 човека.