На 17 октомври 2018 г. закона за легализация на притежанието и употребата на канабис за развлечение влезе в сила в Канада. Законът беше предложен от либералната партия през 2015 г. и приет през юни тази година.

Заложените цели в документа включват защита на здравето на младите хора, редуциране на незаконните дейности, свързани с  канабис, намаляне тежестта върху наказателната система и контрол върху качеството на канабиса.

Законът е национален, но много въпроси като например възрастови ограничения, ограничения на шофиране и дистрибуция ще се регулират автономно от 13-те провинции и територии на Канада. Забавянето между приемането и влизането в сила на закона даде време на териториите да изяснят тези въпроси.

Производството и употребата на канабис за медицински цели от е разрешено в страната 2014 г. насам.

Култивиране

Законът позволява култивирането и производството от лицензирани частни компании. В повечето провинции самите граждани могат да отглеждат известен брой растения у дома.  С предимство ще бъдат компаниите, които вече се занимават с производство на медицински препарати със съдържание на канабис. Броят на доставчиците във всяка провинция варира. Към в момента има 14 лицензирани доставчици в Манитоба и 31 в Британска Колумбия.

Пунктове за продажба

Пунктовете за продажба ще бъдат регулирани на провинциално ниво. Дистрибуцията между производителя и пунктовете за продажба ще се управлява от провинциалните органи, често същите, които отговарят за дистрибуцията на алкохол и спиртни напитки.


Ограничения

Канабис и масло от канабис могат да бъдат продавани, но не и ядивни продукти със съдържание на канабис, от типа на бисквитки и шоколад. Разрешено е притежанието на до 30 грама суха билкова маса  или нейният законно определен еквивалент. Предварително опакованите за продажба продукти са ограничени до 1 g сух канабис или 10 mg THC на единица и максимална концентрация от 30 mg THC / ml за масло. Опаковките трябва да бъдат скромни, да съдържат стандартизираният символ за THC и предупреждение за здравето. В рамките на следващата година се очаква да бъдат разрешени и ядивни продукти със съдържание на канабис.