EMCDAA

През месец май 2009 година излезе от печат издание 4, брой 119 от вестника на Организацията „Европейски градове срещу наркотиците” (ECAD). Основните теми, които са застъпени в него са:

  • Предприета е световна кампания срещу наркотиците;
  • Канабисът се свързва със самоубийствата и шизофренията;
  • Обединените Нации се опитват да намаляват цената на опиума в Афганистан;
  • Канада: федерални наредби за отглеждане на марихуана за медицински цели;
  • Обединеното кралство: GBL да бъде регистриран като наркотик от клас C;
  • Европейските действия по кампанията срещу наркотичните средства.


Предлагаме Ви някои акценти от темите:


Канабисът се свързва със самоубийствата и шизофренията

„Австралия свободна от наркотици” (DFA) пусна публикация за проучване, което е заимствано от широко разпространено текущо проучване относно ефектите на канабиса. Тази публикация акцентира върху умствените и физическите рискове от употребата на канабис, особено за младите хора.


Обединените Нации се опитват да намалят цената на опиума в Афганистан

Служители от Обединените Нации се опитват да създадат „потоп от наркотици” в Афганистан с цел да се намали цената на опиума и да накарат маковите производители да се насочат към производството на легални култури като пшеница. След неуспешен опит да се разрушат маковите плантации в южен Афганистан, UNODC заяви, че единственият начин за борба срещу опиума, е да се спре износа му през границите на държавата.
По време на посещение в западен Афганистан ръководителят на UNODC каза, че на първо място трябва да се положат повече усилия за спирането на износа на опиум, както и чрез намаляването на високата цена да се създаде пазарен срив. В границите на Афганистан ще има толкова много опиум, че без износ цената му ще падне значително. И по този начин и производството ще се намали.


Обединеното кралство: GBL да бъде регистриран като наркотик от клас C

Стартира нова регулация на някои вещества, включително и GBL. Целта е да се предотврати употребата на GBL и на някои анаболни стероиди не по предназначение. GBL има легална употреба като разтворител, но може да бъде включен в списъка на наркотици от клас С.