На 24 март 2024 г. в София се проведе Международна конференция на тема: „Адиктивни и двойни разстройства: психопатология и терапия“.

Това специално събитие се реализира във връзка с 20-годишнината от официалното откриване на Клиника Канчелов,

в партньорство със

Световната асоциация за двойни разстройства (WADD)
Световната федерация за лечение на опиева зависимост (WFTOD)
Европейската асоциация за лечение на опиева зависимост (EUROPAD)

Специални лектори на конференцията бяха проф. Икро Маремани (президент на WADD), Рик Бес (директор на Център за мотивация и промяна, Алкмаар, Нидерландия) и д-р Матео Пачини (научен директор на Италианското общество за клинична и експериментална психиатрия).

Специален гост беше Росалин Наков, един от водещите композитори и пианисти в България, носител на 3 награди „Златния орфей“, който изпълни няколко произведения с филмова музика, а също и композиция, композирана от него за предстоящия му албум, чута за първи път.

Конференцията започна с поздравление на проф. Икро Маремани (президент на Европейската асоциация за лечение на опиева зависимост), който изтъкна значимостта на Клиника Канчелов в областта на опиоидното субституиращо лечение не само за България, но и за Европа. След това беше прожектиран филма „20 години в 20 минути“, който проследява пътя на Клиника Канчелов от откриването си до наши дни и изграждането й като една от водещите програми, предоставящи опиоидно субституиращо лечение на лица с проблемна употреба на опиоиди.

Основателят и директор на клиниката д-р Александър Канчелов направи презентация на тема: „Клинични концепти в развитие: Нови уроци и стари истини“, при която наблегна на значението на психосоциалните интервенции, като неразривна част от цялостния пакет услуги при лечението на опиоидно зависимите с метадон.

Рик Бес от Нидерландия разгледа темата: „Гората и дърветата: Ефективни психотерапии или ефективни психотерапевти“, като изтъкна важността не само на реализираните психотерапевтични подходи в лечението, но и на уменията, които трябва да притежават психотерапевтите, за да могат ефективно да прилагат тези подходи.

В специална сесия на конференцията водещите терапевти на програмата, представиха дейността на Клиника Канчелов.

Цветана Стойкова (терапевтичен директор на клиниката) запозна присъстващите с темата: „От специфичната психопатология към избора на психотерапевтични стратегии в лечението на пациенти с опиева зависимост“. Мария Добрева (старши психотерапевт в клиниката) разгледа „Терапевтичното отвъд психотерапевтичната сесия и медикамента“, а проф. Орлин Тодоров „с поглед назад и движение напред“ посочи открития и наблюдения от 20 години психотерапевтична работа в Клиника Канчелов.

В специално представяне, като един от водещите специалисти в областта на двойните разстройства, проф. Икро Маремани разгледа темата: „Когато психопатологията не принадлежи към двойни разстройства. Към специфична психопатология за разстройствата, свързани с употребата на вещества, и нейното въздействие върху лечението с опиоидни агонисти“.

Д-р Матео Пачини не успя да присъства лично на конференцията, но изпрати видео, в което представи темата: „Двойната диагноза и кокаинова зависимост, с или без опиева зависимост“.

В края на конференцията беше проведена дискусия с водещите лектори, насочена към терапията на адиктивни и двойни разстройства.