EMCDAA

Какво представлява каптагонът? Къде се произвежда и използва? Възможно ли е да е свързан с терористичните атаки в Европа? Това са само част от въпросите, разгледани в новият доклад на EMCDDA  озаглавен “Каптагон: разбиране на съвременния пазар на незаконни наркотици”.  Докладът е предназначен за всички онези, които работят в областта на незаконните наркотици и дава информация за това, което е известно за веществото до момента.

Първоначално, през 60-те години на 20 в. , каптагон е бил достъпен като лекарствен продукт под търговската марка Captagon®, с основна активна съставка фенетилин. През това време е обслужвал пазарите в Европа и Близкия изток. Разпространявал се е в търговската мрежа под формата на таблетки с характерно лого, състоящо се от два полумесеца и е предписван за състояния като нарколепсия и дефицит на вниманието. Днес веществтото вече не се произвежда или използва за терапевтични цели.

След като през 1986 г. фенетилинът е поставен под международен контрол, трафикантите, голяма част от които намиращи се в Източна Европа, започват да произвеждат таблетки, съдържащи други вещества, особено амфетамини, които след това се продават като каптагон на пазарите на стимуланти в Близкия изток.

Понастоящем нелегално произвежданите таблетки каптагон, обикновено съдържат  амфетамини (често и кофеин) и все още носят логото на оригиналните таблетки.  

Събраната информация показва, че каптагон е често използван стимулант в Близкия изток. От 2014 г. насам в някои страни от Близкия изток (особено в Израел, Йордания и ОАЕ) конфискацииите на Каптагон са се увеличили.  Между 2010 и 2014 г. в Ирак, Йордания, Ливан и Сирия са заловени десетки милиони таблетки. Традиционно тези държави се свързват по-скоро с транзит или производство, но последните данни сочат, че употребата на места (особено в Сирия) се е увеличила значително.

Изглежда, че през последните години производството на каптагон  се е изместило от Източна Европа  в Близкия изток – основният потребителски пазар на наркотици. Методите за производство, използвани там, показват много прилики с тези, използвани в Европа, което навежда на мисълта, че европейските организирани престъпни групи участват и в производството на амфетамини за Близкия изток. Според доклада, амфетаминът, произвеждан в Европа, може се транспортира до Близкия изток в насипно състояние или под формата на таблетки каптагон.

Пълната версия на доклада можете да намерите тук