По данни на Националния център за здравна статистика към центровете за контрол и превенция на заболяванията на Съединените щати (CDC) смъртните случаи, настъпили в резултат на свръхдоза опиоиди в САЩ продължават да нарастват.

Само през 2017 г. в САЩ са регистрирани 70 237 смъртни случая на свръхдоза (Фигура 1), което е близо 2 пъти увеличение в сравнение с преди 10 години и повече от 4 пъти спрямо 1999 г. В 2/3 от случаите починалите са мъже. Най-много смъртни случаи са регистрирани в щатите Западна Вирджиния, Пенсилвания и Охайо. Тенденция на намаляване на смъртните случаи се наблюдава в Масачузетс, Върмонт, Уайоминг и Монтана.

Нарастващият брой на смъртните случаи във връзка с употреба на наркотици правят епидемията от наркотици по-смъртоносна от насилието с оръжие, автомобилните катастрофи или СПИН, които никога не са убивали толкова хора през една година. Тя се изразява в близо 200 души, умиращи от свръхдоза всеки ден през 2017 година.

Смъртността причинена от синтетични опиоиди (различни от метадон) бележи 12,9-кратно увеличение между 2007 до 2017 г. (Фигура 2) Смъртните случаи на свръхдоза, причинени от какъвто и да е опиоид (включително метадон, предписани опиоиди, хероин, други синтетични опиоиди като фентанил), са нараснали от 18 515 през 2007 г. до 47 600 смъртни случая през 2017 г .; 68% от смъртните случаи са на мъже. (Фигура 3)

Между 2016 до 2017 г. броят на смъртните случаи, свързани с опиоиди, отпускани по лекарско предписание, остава непроменен (Фигура 4), като дори случаите само с предписани опиоиди без участието на синтетични опиоиди намаляват.

Ситуацията е безпрецедентна не само в контекста на историята на САЩ, но и по отношение на други страни. Америка изпитва повече смъртни случаи, отколкото всяка друга богата нация. Нивата са почти два пъти по-високи, отколкото в страни със следващия най-голям брой смъртни случаи на свръхдоза – по-специално „англоезични“ страни, като Канада, Великобритания и Австралия, както и скандинавските страни, като Швеция, Финландия, Норвегия и Дания. Смъртността от свръхдоза в Америка е 27 пъти по-висока от тази в Италия и Япония, които имат най-ниските нива сред по-богатите нации.

Опиоидната епидемия в САЩ се отразява и върху продължителността на живота на страната, която постоянно намалява. До 2013 г. смъртността причинена от опиоиди е довела до 12% разлика в продължителността на живота на мъжете в САЩ спрямо мъжете в другите богати страни и 8% разликата в продължителността на живота на американските жени.

Още по темата:
Интерактивна карта на смъртните случаи от наркотици в САЩ
 

Източници:

National Institute on Drug Abuse, Overdose Death Rates, https://www.drugabuse.gov/related-topics/trends-statistics/overdose-death-rates.

The Gardian, US drug overdose deaths rose to record 72,000 last year, data reveals, https://www.theguardian.com/us-news/2018/aug/16/us-drug-overdose-deaths-opioids-fentanyl-cdc.

Smithsonian magazine, The U.S. Has the Highest Overdose Death Rate of Any Wealthy Nation, https://www.smithsonianmag.com/smart-news/us-has-highest-overdose-death-rate-any-wealthy-nation-180971559/#rApoLYCFMf6MMydW.99.