НФЦ

На 15 ноември 2012 г. в 12,00 часа в пресконферентна зала в сградата на  “БТА” беше представен Годишният доклад относно състоянието на проблема с наркотиците в Европа за 2012 г., изготвен от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA).

Годишният доклад представя обзора на EMCDDA за явлението наркотици в  Европейския съюз през годината и представлява  важен източник на информация и библиография за търсещите последни сведения във връзка с наркотиците в Европа.

 Тази година  докладът  бе представен от официалният гост  Марика Фери , научен анализатор към ЕMCDDA. Организатори на събитието бяха  Национален център по наркомании  (НЦН) и  Национален фокусен център за наркотици и наркомании  (НФЦ).

Присъстваха и представители на основни институции като:  Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи (в т.ч. представители на, ГДБОП и НИКК), Държавна агенция „ Национална Сигурност “, Министерство на образованието,  младежта и науката,  ВМА,  и др. Присъстваха журналисти  представляващи различни национални медии, вестници, телевизии и интернет сайтове.

Един от основните акценти на доклада е сложният пазар на стимуланти и изобилие от прахове и таблетки. В Европа се установява все по-сложен пазар на стимуланти, който предлага на употребяващите наркотици голямо разнообразие от прахове и таблетки. Кокаинът, екстази и амфетамините продължават да бъдат най-важните наркотици на пазара на стимулантите, но се конкурират с нарастващ брой нови синтетични наркотици като катиноните — една от най-големите групи нови наркотици, за които понастоящем се съобщава в Европа. Други стимуланти също са обект на наблюдение, като са налице признаци, че продължава да нараства пазарният дял на метамфетамина.

Друг акцент в доклада е спада на хероин  и промяна на моделите на употреба на наркотици. От 70-те години на миналия век хероинът заема централно място при употребата на наркотиците в Европа и все още на него се дължат най-голямата част от заболяванията и смъртните случаи в ЕС, свързани с употреба на наркотици. Макар че свързаните с хероина проблеми все още съществуват, тяхното значение намалява и в доклада се заключава : „Може би навлизаме в нов период, през който хероинът ще играе по-малка роля в проблема с наркотиците в Европа“.

На следващия ден събитието беше отразено в  пет от централните всекидневници и в няколко интернет информационни портала.

На официялното представяне на доклада в Лисабон, имаше представител от българска страна, журналистката Даниела Пехливанова от  TV7, като основни акценти от доклада бяха  отразени в неделното предаване „Уикенд с  Миа Сантова“ . На този линк можете да видите представянето на Доклада на EMCDDA:   http://tv7.bg/weekend-s-mia-santova/VideoDetails&id=9533052

Информация относно всички материали по Годишния доклад, прессъобщения, услуги и събития е налична на: http:  http://www.emcdda.europa.eu/events/2012/annual-report