В периода октомври-декември 2023 г. по поръчка и с методологическата подкрепа на Национален фокусен център за наркотици и наркомании от „Сова 5“ АД беше реализирано Национално проучване относно някои аспекти от здравното поведение, оценки и нагласи по отношение на употребата на психоактивни вещества сред лишените от свобода в България. Проучването обхвана 2009 лишени от свобода по предварително изготвена и одобрена извадка.

Основни резултати по отношение на употребата на наркотици:

39,2% от лишените от свобода са употребявали поне веднъж някога през живота си извън затвора някакво наркотично вещество, като 12,0% са го правили в пределите на затвор (настоящия или в предишен, в който са били). В най-голяма степен те са употребявали канабис (33,5% извън затвора, 9,0% в рамките на затвор), а също и кокаин (21,0% извън затвора, 4,9% в рамките на затвор), амфетамини (20,0% извън затвора, 4,3% в рамките на затвор), метамфетамини (16,2% извън затвора, 4,6% в рамките на затвор) и екстази (16,2% извън затвора, 3,1% в рамките на затвор).

31,5% от лишените от свобода са употребявали поне веднъж през последната година преди да постъпят в затвора някакво наркотично вещество, като 8,8% са го правили през последните 12 месеца в пределите на настоящия затвор. Отново в най-голяма степен те са употребявали канабис (22,0% извън затвора, 5,6% в рамките на затвора), а също и кокаин (10,9% извън затвора, 3,0% в рамките на затвора), амфетамини (10,0% извън затвора, 2,4% в рамките на затвора), метамефетамини (9,7% извън затвора и 2,3% в рамките на затвора) и екстази (7,4% извън затвора, 1,8% в рамките на затвора).

24,2% от лишените от свобода са употребявали поне веднъж през последния месец преди да постъпят в затвора някакво наркотично вещество, като 3,1% са го правили през последните 30 дни в пределите на настоящия затвор. В най-голяма степен те са употребявали канабис (17,3% извън затвора, 1,4% в рамките на затвора), а също и кокаин (7,7% извън затвора, 0,5% в рамките на затвора), метаметамини (7,8% извън затвора, 0,5% в рамките на затвора) амфетамини (7,1% извън затвора, 0,4% в рамките на затвора) и екстази (5,4% извън затвора, 0,2% в рамките на затвора).

7,1% от лишените от свобода са употребявали поне веднъж някога през живота си нови психоактивни вещества, наподобяващи ефекта на марихуана, 4,3% – такива, наподобяващи ефекта на стимуланти.

9,1% са инжектирали някога в живота си наркотици извън затвор, а 2,5% са го правили в рамките на настоящото лишаване от свобода. В голямата си част инжектиращите наркотици са споделяли употребявана игла или спринцовка, като най-често, когато са го правили, това е ставало с приятел или сексуален партньор.

В най-ранна възраст лишените от свобода са започвали употребата на инхаланти и марихуана (средно на 16 години), хашиш (средно на 18 години), амфетамини, екстази и халюциногенни гъби (средно на 19 години), кокаин, хероин и барбитурати (средно на 20 години), метамфетамини и LSD (средно на 21 години), бензодиазепини (средно на 22 години).

18,7% от лишените от свобода са имали някога проблеми с полицията във връзка с употребата им на наркотици, 15,1% са имали семейни проблеми, 12,8% – проблеми в отношенията си с другите, 11,8% – проблеми с работата/ учението, 8,9% – здравословни проблеми, а 6,0% са имали сексуални проблеми.

Малко над половината (51,5%) от лишените от свобода смятат, че е голяма вероятността след освобождаването злоупотребяващите с наркотици да се върнат към употребата им. За 41-44% е голяма вероятността те да извършат престъпление, за да си набавят наркотици, да се ориентират към старото си обкръжение и/или да не могат да си намерят работа. Малко над 1/3 смятат, че е голяма вероятността след освобождаването злоупотребяващите с наркотици да не могат да създадат/съхранят семейство и/или да имат допълнителни усложнения на здравето.

Подробен анализ на проучването