EMCDAA

В Нова Зеландия беше обявено, че ще бъде проведен референдум за легализиране на канабиса за забавление, заедно със следващите общи избори в страната на 19 септември 2020 г. Това решение следва споразумение от 2017 г. между партиите в управляващата коалиция.

На 1 май 2020 г. беше публикуван законопроект с въпрос на референдума: „Подкрепяте ли предложения законопроект за легализация и контрол на канабиса“ и отговор „Да/Не“. Цел на законопроекта е намаляване на вредите, свързани с канабиса, като се предлага създаване на система за неговото отглеждане в домашни условия и предлагането му на дребно. Тези дейности ще бъдат контролирани от специален регулаторен орган.

Според законопроекта, минималната възраст за притежание или закупуване на канабис ще е 20 години, за сравнение – минималната възраст за закупуване на алкохол е 18 години. Едно лице може да отглежда до 2 растения (стръка) канабис, а едно домакинство – до 4 растения. Едно лице може да закупи до 14 грама изсушен канабис на ден или негов еквивалент, като го консумира в частни или лицензирани помещения. Ще бъде разрешено споделяне на канабис до 14 грама. Употребата му на публични места ще води до глоба от 500 новозеландски долара (280 евро), а притежанието му от лица под 20 години ще бъде санкционирано с малка глоба или някакъв здравен отговор. Продажбата на канабис на лица под 20 години ще бъде наказвано с 4 години лишаване от свобода.

Продажбите на канабис ще бъдат осъществявани от лицензирани търговци на дребно, на които няма да им бъде позволено да промотират своята дейност. На търговците, които продават канабис за вкъщи няма да им е позволено да продават тютюн, алкохол или храни, докато тези, които го правят за употреба на място могат да продават и храни и безалкохолни напитки. Нивото на THC трябва да бъде не повече от 15% в изсушения канабис, а съдържанието на THC и CBD е необходимо да бъде ясно обозначено. Продукти на основата на канабис могат да бъдат произвеждани у дома. Но такива продукти не могат да бъдат рекламирани, нито пък продавани онлайн. Предвижда се те бъдат облагани с такси в зависимост от тяхното тегло и чистота на активното вещество.

Законопроектът предлага ограничение на годишното производство: горната граница може да се регулира всяка година между различните видове производители. Не повече от 20% от горната граница на годишното производство може да се държи от един производител. Предвижда се и специален налог, който да подпомага развитието на услуги в областта на намаляване на вредите от употребата на наркотици, вкл. образователни и лечебни програми.

Вотът от референдума не задължава правителството на Нова Зеландия да предприеме действия за легализиране на канабиса за забавление. Ако повече от 50% от гласоподавателите гласуват с „Да“, канабисът няма да се легализира веднага, но ще насърчи правителството да предложи законопроекта в парламента, където той може да бъде изменен след обществени консултации. Ако повече от 50% от гласоподавателите гласуват с „Не“, ще се запазят сегашните законоустановени правила.

Източник: EMCDDA