WHO

Всяка година на 28 юли Световната здравна организация (СЗО) и партньори отбелязват Световния ден за борба с хепатита, като целта е да се повиши осведомеността и разбирането за вирусния хепатит и щетите, които причинява. Денят обединява пациентските организации, правителствата, медицинските специалисти, гражданското общество, индустрията и широката общественост, за да повиши глобалното разбиране за вирусния хепатит. Тази година СЗО се фокусира върху темата: „Тествай. Лекувай. Хепатит“, припомняйки, че навременното тестване и лечение на вирусните хепатити В и С може да спаси живота на много хора.

В изявление по повод международния ден, директорът на Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA), Алексис Гусдил каза: „Предаван чрез споделяне на игли, спринцовки и други инжекционни инструменти, хепатит С е най-често срещаната инфекциозна болест сред хората, които инжектират наркотици в Европа. Неадресирането на проблема сред тази група ще доведе до значителни разходи в бъдеще както за самите лица, така и за здравните бюджети. Вярвам, че сега имаме възможност да постигнем реален и устойчив напредък в тази област. Чрез комбиниране на лечението с подходящи мерки за превенция и намаляване на вредите, включително повишаване достъпността на тестовете за хепатит, за да се достигне до недиагностицираните, разполагаме с необходимите инструменти за борба с епидемията“.

Елиминирането вирусните хепатити като заплаха за общественото здраве до 2030 г., редуциране с 90% на новите случаи на инфектиране и намаляване на смъртността с 65% са сред основните цели на Глобалната стратегия на здравния сектор по въпросите за вирусните хепатити за периода 2016-2021 г., одобрена на Световната здравна асамблея на СЗО през 2016 г.