Шотландските министри бяха призовани значително да увеличат бюджета за дейности, свързани с наркомании, след като Шотландия регистрира рекорден брой смъртни случаи, свързани с употреба на наркотици в Европа за изминалата година, предава британската медия The Guardian.

Последните данни показват, че в Шотландия през изминалата година от свръхдоза са загинали 934 души, което е два пъти повече в сравнение с преди десетилетие и два и половина пъти по-високо от средното ниво в Обединеното кралство.

Близо 70% от починалите са на възраст над 35 години, което потвърждава тенденцията за увеличение на броя на смъртните случаи сред употребяващите в дългосрочен план. В 87% от случаите са замесени опиоиди като хероин и метадон.

Предполага се, че представителите на така нареченото поколение „Trainspotting„, които са започнали употреба през 80-те и 90-те години на миналия век, заемат значителен дял в статистиката. Повече от една трета от починалите са на възраст над 45 години, а броят на смъртните случаи сред лицата под 35-годишна възраст остава сравнително постоянен.

Мнозина са починали след прием на коктейл от вещества, включително седативи и кокаин, а в 337 от случаите са били замесени нови психоактивни вещества (НПВ).

Специалистите в сферата и опозиционните партии са на мнение, че съществува остра нужда от значително увеличение на инвестициите и промяна в политиката на министрите, чиято дългоочаквана обновена стратегия за наркотиците все още не е публикувана година след нейното обявяване.

Цялата публикация можете да намерите тук:

Изследване във връзка с увеличението на смъртни случаи, свързани с употребата на наркотици сред жените в Шотландия