EMCDAA

През месец юни 2009 година излезе от печат издание 5, брой 120 от вестника на Организацията „Европейски градове срещу наркотиците” (ECAD). Някои от основните теми, които са застъпени в него са:

  • „Щведската култура срещу употребата на наркотични вещества е уникална”;
  • „Тежка любов” като метод при преодоляване на зависимостта към наркотици в семейството и държавата;
  • „САЩ: Мнозинството от арестуваните с позитивен резултат при тестуване за употреба на незаконни наркотици”;
  • „Определяне на злоупотребата с наркотици сред подрастващите: трябва да бъде разбрана, за да може човек да реагира правилно”.

Ето какво пише по темата „Определяне на злоупотребата с наркотици сред подрастващите: трябва да бъде разбрана, за да може човек да реагира правилно”:

„Представете си един тийнейджър, който търси в банята на родителите си ибопрофен за главоболие. Търсейки обаче, той намира викодин и се сеща, че преди две седмици, на един купон, негови приятели са обсъждали възторжено колко е велико въздействието на тези таблетки. Той взема две, като се надява, че майка му няма да забележи. Ето колко лесно един тийнейджър може да развие потенциална зависимост. Общият брой на предписваните стимуланти в САЩ се е покачил значително, като през 1991 год. той е бил около 5 милиона, а през 2007 год. – около 35 милиона. И докато правилната употреба на предписаните вещества може да бъде животоспасяваща, последствията от зависимостта към тях могат да бъдат толкова опасни, колкото от зависимостта към незаконните наркотични вещества.”